Monday, October 25, 2021

Il lessico miceneo riferito ai cereali

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 Il lessico miceneo riferito ai cereali


DOI: 10.36253/978-88-6453-647-7 Series: Strumenti per la didattica e la ricerca ISSN 2704-6249 (print) - ISSN 2704-5870 (online)

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This book constitutes a study of the lexicon of cereals as witnessed by the Mycenaean inscriptions. The study focuses both on the nouns used to designate cereals, on their compounds and derivatives, and on the terms with which they relate (adjectives, theonyms, toponyms, etc.). The volume is divided into three chapters. The first chapter analyses the six Mycenaean terms together with their derivatives and compounds - phonetically transcribed - which designate cereals or include their names: wheat, barley, wheat flour, barley flour, bakers (= those who bake bread) together with others nouns belonging to the same semantic field, such as seed. The second chapter focuses on three Mycenaean logograms designating cereals: *120, *121 and *129, interpreted respectively as wheat, barley and flour. The third chapter describes the wide set of terms appearing contextually in the inscriptions in which cereals are attested, and groups them according to their meaning: human and divine recipients, toponyms, adjectives, other administrative terms, etc. Finally, the conclusions present an overall assessment of the data analysed in the previous chapters, that is an assessment affecting the economic, political, social and religious sphere of the Mycenaean civilisation.

Il presente libro costituisce uno studio del lessico dei cereali testimoniato nelle iscrizioni micenee, sia dei termini che li designano, dei loro composti e dei loro derivati, sia dei termini con cui si relazionano (aggettivi, teonimi, toponimi, ecc.). Il volume è suddiviso in tre capitoli. Il primo analizza i sei termini micenei con i relativi derivati e composti, trascritti foneticamente, che designano cereali o includono i loro nomi: grano, orzo, farina di grano, farina di orzo, panettieri (= coloro che cuociono il pane) insieme ad altri sostantivi appartenenti allo stesso campo semantico come seme. Il secondo analizza tre logogrammi micenei che designano cereali: *120, *121 e *129, interpretati rispettivamente come grano, orzo e farina. Il terzo capitolo descrive il grande insieme dei termini che appaiono contestualmente nelle iscrizioni in cui si registrano cereali, raggruppandoli in base al loro significato: destinatari umani e divini, toponimi, aggettivi,altri termini amministrativi, ecc. In ultimo, le conclusioni presentano una valutazione di insieme dei dati analizzati nei capitoli precedenti, valutazione che interessa le diverse sfere: economica, politica, sociale e religiosa, della civiltà micenea.

 

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